+0030 210-8161852 - +0030 210-2404990    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
eco_packaging

Eισαγωγή (Νομοθετικές εξελίξεις στην πλαστική συσκευασία)

Η ανακάλυψη του πλαστικού, είχε αρχικά σα σκοπό να δώσει λύσεις σε καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, να βελτιώσει τη διακίνηση αγαθών, αλλά και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων. Ωστόσο, οι τάσεις της εποχής με τους ρύπους να αθροίζονται εκθετικά, οδήγησαν περιβαλλοντικά αδιέξοδα, κάνοντας επιτακτική πλέον την ανάγκη για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και για την συμμόρφωση του κάθε πολίτη σε μια πιο συνετή ή ακόμη και έξυπνη χρήση των πλαστικών συσκευασιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια αύξησης της εγρήγορσης των χωρών μελών της, ξεκίνησε από 2015 μελέτες για τα πλαστικά και την κυκλική οικονομία, φτάνοντας σταδιακά να θεσπίσει την κοινοτική οδηγία που ψηφίστηκε τον Ιούνιο με πρωτόκολλο 2019/904. (ΕΕ) 2019/904 ★ Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Για την καλύτερη ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των συνεργατών μας, θεωρούμε επιβεβλημένο καθήκον την γνωστοποίηση των νέων δρώμενων προκειμένου να διασφαλιστεί μια ομαλή προσαρμογή και συμμόρφωση στα προσεχή δεδομένα.

Η αυστηρή κοινοτική οδηγία για συγκεκριμένα πλαστικά μιας χρήσης έχει σαν στόχο την μετάβαση σε πιο καινοτόμα, βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Η οδηγία (Κοινοτική οδηγία Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Τα κράτη μέλη πρέπει να θέσουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις ώστε να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία έως τις 3 Ιουλίου 2021. Ενδεικτικά σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία της νέας οδηγίας τα κράτη μέλη απαγορεύουν τη διάθεση στην αγορά των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης μπατονέτες μαχαιροπίρουνα πιάτα καλαμάκια περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους κ ά καθώς και των προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη. Μέχρι τις 3 Ιουλίου 2021 τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης περιέκτες ποτών με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων καθώς και σύνθετες συσκευασίες ποτών συμπεριλαμβανομένων των καπακιών και των καλυμμάτων τους που φέρουν καπάκια και καλύμματα κατασκευασμένα από πλαστική ύλη να μπορούν να διατίθενται στην αγορά μόνο εάν τα καπάκια και τα καλύμματα παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου σταδίου χρήσης του προϊόντος Από το 2025 οι φιάλες ποτών με χωρητικότητα έως και τριών λίτρων συμπεριλαμβανομένων των καπακιών και των καλυμμάτων τους οι οποίες κατασκευάζονται από τετραφθαλικό πολυαιθυλένιο ως βασικό υλικό κατασκευής περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό υπολογιζόμενο ως μέσος όρος για όλες τις φιάλες PET που διατίθενται στην αγορά στην επικράτεια του εν λόγω κράτους μέλους Από το 2030 το ποσοστό του ελάχιστου ανακυκλωμένου πλαστικού ανέρχεται στο 30%. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη φιλόδοξης και σταθερής μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση εκτός από περιέκτες ποτών πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω από το 60% των πλαστικών απορριμμάτων εξακολουθεί να προέρχεται από τις συσκευασίες αλλά μόνο το 40% αυτών των συσκευασιών ανακυκλώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών έχουν ως βάση τους τα ορυκτά καύσιμα. Συνεπώς αν οι τρέχουσες τάσεις στην παραγωγή συνεχίσουν έως το 2050 τα πλαστικά θα ευθύνονται για το 20% της κατανάλωσης πετρελαίου το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ τα πλαστικά στη θάλασσα πιθανόν να είναι περισσότερα από τα ψάρια.

Έως το 2030 όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της Ε Ε πρέπει να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες. Εκτός από τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας αυτό θα μειώσει τα πλαστικά και θαλάσσια απορρίμματα ενώ θα επιβραδύνει τη γρήγορη εξάπλωση των μικροπλαστικών.

Oι δράσεις της Μοldplast και η ανάπτυξη του ECO- PACKAGING

Η εταιρία μας τα τελευταία δέκα χρόνια τώρα έχει προσανατολιστεί στην πιο οικολογική μορφή πλαστικής συσκευασίας.
 • bullet
  Κατάργηση όλων των κωδικών PVC συσκευασιών.
 • bullet
  Eπιλέγουμε να προτείνουμε λύσεις συσκευασίας χρησιμοποιώντας μόνο τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά και με τα λιγότερα κατάλοιπα.
 • bullet
  Έχουμε επενδύσει και συνεχίζουμε στην πιο οικολογική τεχνολογία PET.
 • bullet
  Πραγματοποιούμε 100% εσωτερική ανακύκλωση στα υλικά HDPE και PP.
 • bullet
  Ειδικά για τις εφαρμογές μιας χρήσης σε τρόφιμο, στις οποίες η κοινοτική οδηγία απαιτεί την ελάττωση, προτείνουμε τρείς διαφορετικές λύσεις.
 • Έχουμε προμηθευτεί το πιο εξελιγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό για την παραγωγή ενός σταδίου PET, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 100% ανακυκλωμένο PET (RPET).

 • Ανάπτυξη προϊόντων με ανθεκτικότητα στη χρήση, τα οποία ο τελικός καταναλωτής μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει (refillables).

 • Παραγωγή των refillable PET προϊόντων με ειδικό PET-grade, ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες της πλύσης.

Είμαστε στη διάθεσή σας, να σας προτείνουμε συνδυασμό οικολογικών λύσεων ανάλογα με τη φύση των προϊόντων σας και την φιλοσοφία της εταιρίας σας. Θα χαρούμε να συζητήσουμε από κοντά, στο πώς και η δική σας επιχείρηση μπορεί να συμμορφωθεί στη νέα κοινοτική οδηγία, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στη εξυγίανση του φυσικού περιβάλλοντος.